EL BARRI I LA PLAÇA DEL MERCAT

Reproduïm un article del nostre company, l’arquitecte i urbanista Carles Dolç, aparegut el passat diumenge 7 de febrer de 2016 al Levante-EMV.

mercat-central-Skaja-Lee.r

El barri del Mercat de València és una àrea comercial històrica que té per centre la plaça del mateix nom. Des de fa dècades la competència dels grans magatzems ha propiciat que l’àrea vaja decaiguent. Ara bé, el tiró que conserva el Mercat Central (antigament li deien el Mercat Gran) i l’atractiu de les seues arquitectures (de la Llotja a la Plaça Redona), mantenen la seua vitalitat. Alguns dels seus carrers, com el del Trenc, funcionen bé, i uns altres, com el de les Cistelles, han perdut força. Quan de matí obri el Mercat en la zona hi ha moviment mentre que a la vesprada la plaça perd vida.

Un dels problemes de l’àrea comercial és precisament que el seu centre de gravetat, la Plaça del Mercat, com a espai públic ha vingut funcionant molt deficientment. El trànsit motoritzat que ha patit durant dècades és més propi d’una carretera que d’una via urbana. Les vies urbanes estan fetes per anar d’uns llocs a uns altres però no necessàriament en cotxe. En llocs on acudeix molta gent a peu, com passa quan el Mercat està obert, el vianant hauria de poder caminar sense obstacles i sense la interferència continua de vehicles que, a més, en molts casos no tenen per destinació l’àrea comercial sinó que és un trànsit de pas.

Un bon espai públic, a més de per caminar, ha de permetre passejar, és a dir, transitar amb tranquil·litat i poder fruir de l’ambient urbà. Això no ha segut molt factible en la Plaça del Mercat: voreres estretes en diversos punts, alguns trams ocupats per mobiliari, caminant es troben obstacles distints… El vianant es para requerit per semàfors, les taules de bars situades en zones angostes, el paviment no és adequat i la presència dels cotxes és un factor d’intranquil·litat constant. Una plaça de les qualitats monumentals i la bellesa de la del Mercat demana que també puga ser usada com a passeig, un atractiu sempre necessari per a les àrees comercials.

Més encara: els espais públics, en particular les places, no solament han de servir per caminar també han de ser llocs per a estar, per a detindre’s i mirar, trobar-se i parlar, estar assegut i descansar, en definitiva, gaudir. La Plaça del Mercat és fins ara una via de trànsit però no un espai amb totes les seues qualitats possibles i, per tant, no té el poder d’atracció que ha de tindre. El turista va a visitar els seus monuments però als veïns de la ciutat no és un espai que els seduïsca per anar amb freqüència a passejar o simplement estar.

En la plaça hi ha establiments d’hostaleria alhora que es troben a faltar uns altres llocs on poder quedar-se i on es puguen fer activitats (eixa és una de les claus de la permanent animació de la Plaça de la Marededéu). Un dels espais a recuperar és el dels Porxets de Sant Joan, que es troben en una situació lamentable. Formaren part constitutiva de la vida comercial de la Plaça del Mercat i ara estan abandonats i plens d’immundícia. La plataforma que sustenten, on es fa una volta a l’any l’altar de Sant Vicent, podria ser usada per a activitats com concerts regulars (en alguna ocasió recent se n’han fet). Si es recuperaren els Porxets, eixe espai davant per davant de la Llotja, seria un lloc d’estança que completaria el comerç i l’encís de la zona.

L’àrea comercial del Mercat necessita que la Plaça es potencie de nou, canviant les seues condicions d’accessibilitat, de comoditat d’us, com a passeig i lloc de trobada i activitats en la via pública. Això i recuperar el bon estat dels carrers d’accés des dels quatre punts cardinals (el Trench, Carnissers, la Bosseria, Músic Peydró…), que són els eixos comercials de la zona i permetrien articular i recuperar botigues, els seus al·licients i encants. La Plaça del Mercat, com a plaça ha funcionat sense la potència, l’atractiu i, sobretot, la humanitat que mereix tindre en benefici dels residents, els visitants i el comerç. La conversió en semizona de vianants iniciada dimarts passat va en la línia de recuperar-la.

Versió online al Levante-EMV

Afig un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *