Maria Mercè Marçal

Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell, Pla d’Urgell, 13 de novembre de 1952 — Barcelona, 5 de juliol de 1998)

Poeta, catedràtica d’institut de català, narradora, editora i traductora catalana. A Barcelona participà en el naixement de Llibres del Mall. Fou guardonada amb el premi Carles Riba per Cau de llunes (1977). Feminista i nacionalista, col·laborà en diversos moviments i en diferents revistes com ara ReduccionsEscrivim a les parets i Dones en lluita. La seva poesia és marcada per una ètica individual i lliure, plena de simbologia femenina que, estilísticament, incorpora elements de la tradició oral, però que no rebutja alternatives formals clàssiques com la sextina i el sonet. Els seus poemes foren musicats per Ramon Muntaner, Marina Rossell, Teresa Rebull i Maria del Mar Bonet, entre d’altres.

Marçal és de les primeres en tractar en la literatura catalana temes com l’amor lèsbic, l’embaràs o la maternitat. En aquest sentit, trenca tabús sobre maternitat i sexualitat. Reivindica una maternitat plena, que no necessita la presència del mascle i que estableix un vincle íntim i fort amb la filla, com es pot apreciar en un poema de La germana, l’estrangera: «Heura, victòria marçal, germana, estrangera, de cop feta present». També tracta temes com la relació de parella, la identitat femenina, la soledat, el dol o la passió amorosa.

Mor el 1998 a Barcelona, als 45 anys, i és enterrada a Ivars d’Urgell. Abans de morir rep la Medalla d’Honor de Barcelona.

« A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel. »

En una entrevista, l’autora reconeix que els tres dons són els tres eixos de la seva literatura. Aquests versos s’han fet molt populars, especialment en el moviment feminista d’esquerres a Catalunya, que ha patrimonialitzat l’autora fins al punt de relativitzar-la com a escriptora de primer ordre en termes absoluts.

“Cançó del bes sense port” (musicat per Maria del Mar Bonet: Cançó del bes sense port)
L’aigua roba gessamins
al cor de la nit morena.
Blanca bugada de sal
pels alts terrats de la pena.
Tu i jo i un bes sense port
com una trena negra.
Tu i jo i un bes sense port
en vaixell sense bandera.
El corb, al fons de l’avenc
gavines a l’escullera.
Carbó d’amor dins dels ulls
com una trena negra.
Carbó d’amor dins dels ulls
i el ulls dins de la tristesa.
La tristesa dins la mar,
la mar dins la lluna cega.
I la lluna al grat del vent
com una trena negra.
Maria del Mar Bonet ha enregistrat més de trenta discos. N’hi ha de dedicats a la música popular de les Balears, Catalunya i el País Valencià, i d’altres, a molts poetes catalans que ella ha musicat. També en té de temes mediterranis d’Itàlia, Grècia, Turquia i el nord d’Àfrica; i de cançons pròpies. També ha publicat diversos llibres de poesia. Ha col·laborat amb músics i cantants d’altres cultures i llengües de l’Estat espanyol, com Amancio Prada, Kepa Junkera i Miguel Poveda.
Al llarg dels seus quaranta anys de trajectòria artística, ha rebut nombrosos premis, com el Disc d’Or pel senzill “L’àguila negra” i “No voldria res més ara”, l’any 1971; el Siurell de Plata l’any 1974; la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’any 1984; el Premi l’Académie Charles Cros, el mateix any; la Medalla de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma, el 1997; el Premi SGAE de la Música al millor disc de folk-tradicional i al millor àlbum català, per “Raixa”, l’any 2002; el premi Tenco a Sanremo, l’any 2003; la Medalla d’Or de Mallorca, l’any 2004; el Premi de Música Ciutat de Barcelona, l’any 2005; la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, l’any 2006; la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya als Setze Jutges, l’any 2007; doctora honoris causa per la Universitat de Lleida, l’any 2009; Medalla d’or de la Universitat de València l’any 2013 i doctora honoris causa per la Universitat de les Illes Balears l’any 2013.
Font: http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0040040.xml
Font: http://www.mariadelmarbonet.net/index_cat.html

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *