Mor Sylla

Mor Sylla, senegalés, de 50 anys, venedor ambulant, amb permís de residència legal des de fa molt temps i resident a Salou, ha mort en precipitar-se al buit des del balcó de sa casa quan -sobre les 6 del matí- els Mossos d’Esquadra irrompien en l’habitatge al crit de “policia, policia!!”.

Les versions oficials -de la policia catalana- han estat contradictòries. Si primer van assegurar que accediren a l’habitatge de Mor acompanyats per una secretària judicial, a les poques hores ho desmentiren. No es té constància pública de la gravació d’aquesta batuda, suposadament contra la venda d’articles falsificats de diverses marques molt conegudes, i sembla ser que estan obligats a filmar les actuacions d’aquest tipus.

Foto: Ariadna Escoda/diaridetarragona.com


L’obscurantisme que envolta aquesta actuació policial no fa sinó corroborar l’orientació profundament repressiva dels Mossos d’Esquadra que ja compten un currículum molt extens d’irregularitats, abusos, apallissaments o tortures en comissaries d’immigrants, de persones sense sostre, de joves okupes o d’estudiants en vaga. I si aquest currículum no fóra suficient, cal sumar l’aportació del ministre de l’interior, el Sr. Fernández Díaz, que amb la seua llei de seguretat ciutadana -més coneguda per la seua veritable naturalesa: llei mordassa que fa desaparéixer les faltes administratives per convertir-les en delictes (o viceversa)- de manera que l’aspecte repressiu d’aquesta Llei sempre recau en la part més indefensa d’un litigi entre drets i llibertats. La reforma del Codi Penal abunda en aquests aspectes més repressius, i ocupar la via pública per a la venta ambulante es tipifica com a delicte; així, de rebot, aquesta reforma permetrà expulsar un treballador immigrant -encara porte vint anys residint al nostre país- pel mer fet de guanyar-se la vida amb el top manta.

Si tot aquest tràgic episodi, on el realment substancial és que una actuació policial ha desencadenat una situació que li ha costat la vida a Mor Sylla. I si això ja ha sigut dur per a la seua família, amics i compatriotes, a què ve una actuació dels antiavalots dels Mossos contra els qui protestaven per aquesta actuació policial i demanaven aclariments sobre els fets i justícia?.

Ja n’hi ha prou. Ja està bé de maltractar les persones i col·lectius més vulnerables. No més retallades dels drets civils, socials i polítics de totes i cadascuna de les persones que vivim i treballem en aquest país. Ja n’hi ha prou.

Des d’aquesta casa demanem i volem manifestar:

– L’exigència d’una investigació profunda dels fets i actuacions dels Mossos i ,en definitiva, de justícia per Mor Sylla.
– La nostra més tendra solidaritat amb els familiars, amics i la comunitat senegalesa de Salou.
– La derogació de la llei Mordassa i de la reforma del Codi Penal aprovada.